X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhasApp Destek Hattı

AÇIK KAYNAK KOD (OPEN SOURCE) NEDİR?

Açık kaynak kodlu yazılımlar genellikle bir şirket tarafından değil, vakıf veya geliştiriciler tarafından meydana getirilen yazılımlardır.

Bu yazılımlar bilgisayar kullanıcılarının faydası düşünülerek hazırlanmış ve geliştirilmiştir.

.exe, .deb, .dmg uzantılı dosyalar, binlerce 'kaynak kodu' satırından oluşturulmuştur. Linux yazılımları açık kaynak kodludur.

Programlama dili bilmeyenler için çok karışık gelebilecek bu kodlar, uygulama dosyası olarak derlenir. Derleme işlemi sonrasında kaynak koduna ihtiyaç kalmamaktadır.

Fakat açık kaynak kodlu yazılımlar için bu durum biraz farklıdır. Kodları herkese açık olan bu yazılımlarda, geliştirici isterse derleyebilir kodlarının yanında bir uygulama dosyası olarak da sunabilir. Ya da tamamen açık kaynak kodlu şekilde herkese sunabilir.

Ücretli yazılımların tamamının kaynak kodları kapalıdır ve bu yazılımlar üzerinde değişiklikleri sadece yazılım firmasının bizzat kendisi meydana getirebilmektedir.

AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLARIN AVANTAJLARI

  • Açık kaynak kodlu yazılımın en büyük avantajı, bu kodlar üzerinde değişiklik yaparak kendi sürümünüzü meydana getirebilecek olmanızdır.
  • Açık kaynak kodlu yazılımlarda açık bulunduğunda farklı kişiler tarafından kapatılabilir.
  • Açık kaynak kodlu yazılımlar, programcı ve geliştiricilerin daha da gelişmesini sağlar. Böylece eğitime, yaratıcılığa ve ilham almaya yardımcı olur.

İletişim

Cogen Yazılımın ayrıcalıklı dünyasın da sizde yerinizi alın. Projelerinizi profesyonel ekibimiz ile hayata geçirelim. Hadi hemen iletişime geçin.

Copyright © 2024 | Tüm hakları saklıdır. | Design By , Ankara Web Tasarım, Ankara Kurumsal Web Tasarım