X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhasApp Destek Hattı

Agile Scrum Nedir?

Scrum, yazılım geliştirme süreçlerinde sıkça kullanılan, çevik (agile) yazılım geliştirme metodolojilerinden biridir. Temelde, büyük ve karmaşık yazılım projelerini daha küçük parçalara bölerek ve bu parçaları tekrar eden süreçler (iterasyonlar/sprintler) aracılığıyla geliştirilmesini önerir. Scrum, proje yönetimi ve ürün geliştirmede verimliliği artırmayı, süreç üzerinde esneklik sağlamayı ve takım çalışmasını teşvik etmeyi amaçlar.

Scrum metodolojisi, üç ana role dayanır:

Product Owner (Ürün Sahibi): Ürünün vizyonundan sorumlu kişidir. Ne yapılacağına karar verir ve işin öncelik sırasını belirler.

Scrum Master: Scrum ekibinin Scrum yöntemlerini doğru bir şekilde uygulamasını sağlar. Ekip ile diğer paydaşlar arasında bir köprü görevi görür ve ekip içindeki engelleri ortadan kaldırmak için çalışır.

Development Team (Geliştirme Takımı): Ürünü geliştiren kişilerden oluşur. Takım, kendi işlerini planlar ve kendi içinde işbölümü yapar.

Scrum prosesi, aşağıdaki temel etkinliklerden oluşur:

Sprint: Genellikle 2-4 haftalık sürelerdir. Her sprintte, önceden belirlenmiş iş parçaları üzerinde çalışılır ve bu süreç sonunda potansiyel olarak teslim edilebilir bir ürün artı (increment) oluşturulur.

Daily Scrum (Günlük Scrum): Takım üyelerinin her gün, genellikle sabahları yaptıkları kısa toplantılardır. Geçen 24 saat içinde ne olduğu, bir sonraki 24 saatte ne yapılacağı ve varsa engeller tartışılır.

Sprint Planning (Sprint Planlama): Sprint'in başında, hangi işlerin yapılacağının planlandığı toplantıdır.

Sprint Review: Sprint sonunda yapılır. Geliştirilen ürün gösterilir ve gelişme üzerine geri bildirim alınır.

Sprint Retrospective: Sprint sonrası yapılır. Ekip, süreci değerlendirir ve bir sonraki sprint için iyileştirmeler planlar.

Scrum, ekiplerin zamanında ve bütçe dahilinde yüksek kaliteli yazılım teslim etmelerine yardımcı olabilir. Esnek yapılandırması sayesinde değişen gereksinimlere adaptasyon sağlayabilir.


İletişim

Cogen Yazılımın ayrıcalıklı dünyasın da sizde yerinizi alın. Projelerinizi profesyonel ekibimiz ile hayata geçirelim. Hadi hemen iletişime geçin.

Copyright © 2024 | Tüm hakları saklıdır. | Design By , Ankara Web Tasarım, Ankara Kurumsal Web Tasarım